Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Βραβεία οικολογικού σινεμά σε φοιτητές του ΑΠΘ

Βραβεία οικολογικού σινεμά σε φοιτητές του ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη

Τρεις φοιτητές, του Τμήματος Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απέσπασαν τα δύο πρώτα βραβεία στο νεανικό πανευρωπαικό διαγωνισμό κινηματογράφου, με θέμα: «Η αλλαγή αρχίζει από το σπίτι - δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον». Πρόκειται για διαγωνισμό του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαικής Ένωσης.


Ο Στέλιος Αλεξανδράκης και ο Μενέλαος Παμπουκίδης με την ταινία World Water War (Παγκόσμιος νεροπόλεμος), απέσπασαν το πρώτο βραβείο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο έτος 2035, και αναφέρεται στις συγκρούσεις που μπορεί να επιφέρει η έλλειψη νερού. Η ταινία καταλήγει με το μήνυμα: "Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξοικονομήστε νερό".
"Δεν εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στην πιθανή έλλειψη του νερού, αλλά στα αποτελέσματα που μπορεί να έχει. Η περιβαλλοντική κρίση μας απασχολεί και αυτό ήταν το κίνητρό μας για να πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό", τόνισαν οι δυο φοιτητές.
Ακριβώς το ίδιο κίνητρο είχε ο συμφοιτητής τους Κώστας Καρύδας, που κατέκτησε το δεύτερο βραβείο με την ταινία Our Last Shot (Το τελευταίο πλάνο μας). Στην ταινία γίνεται παραλληλισμός ενός αγώνα μπάσκετ με την απόρριψη των σκουπιδιών.
Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 44 νέοι, 15 ως 28 ετών απ όλη την Ευρώπη. Οι τρεις βραβευμένοι φοιτητές έχουν στο παρελθόν ξαναδιακριθεί για τη δουλειά τους, στο 4ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών που διοργάνωσε το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: